2 mei 2019 Maarten Boonen

Opgepast voor de vele ‘cowboys’ in de zwembadsector!

In de wereld van de zwembadaanleg krioelt het van de cowboys. In januari 2019 verscheen er in GVA een artikel waarin gewaarschuwd wordt voor malafide praktijken:

“Voor 45.000 euro een zwembad van 60.000 euro plaatsen? Dat stinkt, hè”: sector waarschuwt voor malafide aannemers.

Ook wij kijken hier niet van op. Wanneer we gevraagd worden voor onderhoud of renovatie bij goedkoop geplaatste zwembaden, komen de hiaten en constructiefouten al gauw boven water.

Hete zomers

Een trend die met de warmere zomers veel vaker de kop op steekt, is dat veel Vlamingen een zwembad willen en zullen plaatsen. Sommige (malafide) aannemers spelen hier handig op in en bieden fikse, bijna onwerkelijke kortingen aan. Dit is echter niet altijd zonder risico…

Uiteindelijk duurder

In het artikel van GVA getuigt een zwembadbouwer:
“Vorig jaar hebben we twee zwembaden helemaal moeten afbrekenen opnieuw opbouwen”, zegt de zwembadbouwer uit Wijnegem. “Het ene was pas vijf jaar oud, het andere tien. Normaal koop je een zwembad voor het leven. Onze garantie bedraagt zelfs 35 jaar. En het is een kostelijke zaak voor de klant, want bovenop de prijs van zijn slecht geplaatste bad, is onze factuur van om en bij de 70.000 euro voor een volledig nieuw zwembad ook niet min. We halen 20% tot 30% van onze omzet uit het oplappen of opnieuw plaatsen van slecht gezette baden.”
Een gemiddeld zwembad kost 60.000 euro, btw inclusief, zegt hij. “Wanneer een aannemer je vertelt dat hij je tuin van een mooi exemplaar voorziet en daar maar 45.000 euro voor vraagt, dan stinkt het zaakje. Klanten staren zich vaak blind op de prijs, zonder te weten wat ze ervoor in de plaats krijgen. De ene keer is de warmtepomp van slechte kwaliteit en moet ze na enkele maanden al worden vervangen, de andere keer zijn de leidingen fout gelegd. Er zijn zelfs malafide aannemers die bepaalde zaken gewoonweg níét installeren, om de prijs te drukken.”

Gevaarlijke stoffen

Daarnaast wordt er in het artikel ook gewaarschuwd voor gevaarlijke stoffen, die bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn. Ook van constructiefouten en mankementen door het gebruik van inferieure materialen wordt in het artikel gewag gemaakt.
De dag van vandaag kan iedereen ‘zwembadbouwer’ worden, zonder enig bewijs van opleiding. Hier loert het grote gevaar.

Getuigenis

In het artikel getuigt ook Ben M. uit Westmalle:

Ben (51) liet vijf jaar geleden een droom in vervulling gaan. Drie jaar nadat hij zijn nieuwe huis had gebouwd, begon de aanleg van het zwembad in de tuin. “Daar hebben we 40.000 euro voor betaald, beduidend minder dan de gangbare prijs, weet ik nu. Tijdens de werken heb ik wel 25 verschillende mensen gezien. Op de duur wist ik niet meer wat ik aan wie moest vragen.”
“We hebben geen dag kunnen genieten van ons zwembad”, gaat Ben verder. “Al snel bleek dat alles schots en scheef stond en dat de maten niet klopten. Het zwembad was zelfs hoger dan het terras geplaatst. Alles hebben we meegemaakt: lekken en gaten in de kuip, aansluitingen en leidingen die niet klopten, rolluiken die helemaal scheef zaten …”

Nochtans stond de aannemer met wie Ben in zee ging gewoon met een standje op een bouwbeurs. “Ik ben een leek en dus misschien wat goedgelovig”, geeft hij toe. “Toen ik hem vertelde dat het bad al mankementen vertoonde, is hij het in eerste instantie wel komen oplappen, maar de problemen bleven terugkomen.”
Na verloop van tijd was de maat vol. “Maar de vogel was al gaan vliegen”, zegt Ben. “De aannemer was failliet en ik bleef achter met een zwembad dat uit elkaar viel. Ik besloot het te laten afbreken en een nieuw te plaatsen. Een kostelijke grap, want in totaal ben ik al bijna 100.000 euro kwijt.

Op zoek naar een betrouwbare zwembadbouwer?

Om een goede zwembadbouwer te kiezen, kan je best een aantal punten in acht nemen. Ga na of hij al ervaring heeft; hoe meer hoe beter! Check of er gewag gemaakt wordt van garantie en ook of de zwembadbouwer zelf in het onderhoud voorziet!
Kies voor duurzaamheid en niet beslist de allergoedkoopste optie!

Bron: Gazet van Antwerpen (www.gva.be)
Auteur: Jan Bartosik